Jag är nog inte den enda som funderat över det faktum att tjejer dominerar bloggvärlden och tycks var de som hänger mest på Facebook.

För två veckor sedan läste jag ut boken Den kvinnliga Hjärnan av Louann Brizendine. Denna bok förklarade hela mitt liv för mig. Varför jag känt som jag gjort, varför andra runt om kring mig betett sig som de gjort… Den förklarade ALLT. Därför rekommenderar jag alla jag känner att läsa denna. Eller, alla människor som existerar borde läsa den. Både kvinnor och män, tonåringar som gamla. Jag kommer återkomma till den i andra inlägg men nu skulle det handla om varför tjejer dominerar bloggvärlden.

Redan på baksidan av denna fantastiska bok får vi egentligen reda på svaret:

”Att få kontakt genom att prata tillfredställer njutningscentret i kvinnans hjärna. Du får en rejäl dopamin- och oxytocinkick, vilket är en av de största neurologiska belöningarna du kan få.”

Våra hjärnor genomströmmas av dopaminer och andra glädjeämnen när vi får prata med andra. Detta förklara Brizendine genom att titta tillbaka på stenåldern, eftersom våra hjärnor fortfarande är anpassade efter det levnadssättet. Vi har inte hunnit utveckla våra hjärnor i samma hastighet som våra samhällen och tekniken utvecklas. Förr var kvinnor beroende av att kommunicera för att överleva. Hade du vänner hade du större chans att hinna bli varnad i tid för eventuella faror och därefter fly. Eftersom kvinnor uppenbarligen inte har samma fysik som män var detta livsviktigt. Alltså, kvinnor som var duktiga på att kommunicera överlevde och förde dessa gener vidare (Darwin).

Längre fram i boken skriver hon mer om hur vi översköljs av hormoner när vi pratar med andra, när vi får kommunicera. Min slutsats är att bloggandet är en förlängning av detta. Visserligen pratar du inte, men du får berätta. Och jag tror att det är berättandet som är det viktiga, inte just att det kommer ljud ut ur munnen. Du får kontakt med andra, och du hittar andra som förstår dig.

Jag hade kunnat fortsätta för evigt på detta ämne. Men eftersom jag inte förklarar det lika bra som Brizendine, och eftersom jag inte orkar citera hela boken så spring och köp den nu.

 

One Comment

  • har alltid anat att det var något sådant att kvinnor får mer dopamin av att prata.. intressant tolkning att det kanske gäller bloggande med. hm :) Får killar mer dopamin av fotboll då kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.