Går det? Ska jag? Hur jobbigt kommer det bli?

Att sluta äta kött.

För mig handlar det mest om miljöfrågan. Och på hur de behandlar djuren. Det är något som funnits i mitt bakhuvud sen jag var cirka fjorton år. Fast då var det mer en ”det är synd om djuren”-känsla som jag inte riktigt hade kunskap nog att backa med argument. Jag frågade mamma om jag fick bli vegetarian. Självklart, sa hon. Saken var klar! Tills hon sa att jag självfallet får laga maten själv. Hon tänkte inte ställa sig och laga dubbelt. Med all rätt. Där sprack det. Jag kan ha varit världshistoriens lataste tonåring. Så jag försökte inte ens.

Sen har det kommit upp i tankarna då och då. Men det är svårt att ta steget själv, speciellt när man lever i en relation. Och när den ena parten tycker att vegetarianer är allmänt dumma i huvudet, inte har någon åsikt i frågan eller har andra anledningar att fortsätta äta kött är det väldigt svårt.

Men miljöfrågan blir viktigare och viktigare. Jag och Andreas har alltid pratat mycket om det. Och när vi insåg att köttet är en så pass mycket större del än vi trodde kändes det mer och mer rätt.

Dessutom börjar fler och fler runt om kring mig sluta. De allra flesta jag känner här på Mallorca är vegetarianer. Och så började vi kolla upp mer och mer om vegetarisk kost. Och insåg att det inte behöver vara så himla svårt. Så vi började att testa lite, då och då. Hittade på fler rätter. Letade recept. Och nu när jag satt och funderade insåg jag att jag inte ätit gris, ko eller fågel på nästan en månad. Förutom en gång när jag av gammal vana beställde en foccacia med pollo y mango (kyckling och mango) på caféet Fibonacci.

Fisk och skaldjur äter jag fortfarande. Försöker äta de fisksorterna man får, och inget som står på varningslistorna. Och så ekologiskt när det går. Men kanske slutar jag äta det också en dag. När jag har tid och ork att lära mig laga bättre vegetarisk mat.

Mjölkprodukter försöker jag också skära ner på. Steker i olivolja och köper soyamjölk. Det blir svårt att undvika mjölk här. Tror det är lättare i Sverige när man kan beställa allt på fik och caféer med soyamjölk eller annat. De har inte kommit lika långt här.

Och det blir svårt att sluta äta ägg, eftersom jag verkligen älskar ägg. Men försöker alltid köpa ekologiskt.

Kost är sjukt knepiga saker. För många är det religion. En livsstil. Det är Paleo, LCHF eller GI. För att må bra. Men oftast för att bli smal. SJälvklart ska vi äta vad som är nyttigt för oss. Inte för mycket skräpmat eller godis och så vidare och så vidare. Men jag tycker oftast att folk är för självcentrerade i kostdebatterna. Vad är bra för MIG? Hur blir JAG smal? Folk skiter fullständigt i hur deras blodiga biff med bea kommit till. Och hur det påverkar klimatet.

Så. Där är mina tankar kring det här. Och jag kommer säkert göra undantag på grund av lathet eller annan dum anledning. Men jag tänker på det och jag försöker.

När Andreas tagit upp det här och andra miljöfrågor på Twitter får han kastat i ansiktet att vi flyger till Mallorca. Tro mig, det är också något vi tänker på. För min del flyger jag inte särskilt ofta. För Andreas är det en nödvändighet. Han hade fått byta yrke för att aldrig någonsin behöva flyga. Oavsett om vi befinner oss på Mallorca eller i Sverige. Nu blir detta en helt annan historia, men våra framtidsplaner innehåller en elbil och en träningsbas kring Barcelona, Valencia. På så sätt hade vi kunnat köra överallt i Europa (nästan) utan att slita lika mycket på miljön. Fast jag hoppas att de börjar använda miljövänligt bränsle till flygen inom en snar framtid. Det skulle göra ont att behöva lämna den här ön.

Bra sajter som hjälpte mig på traven:

Om kött
Om komjölk


”Köttet är till och med en större miljöbov än vad världens alla transportmedel är tillsammans.”

Och en smart liten kille:


— Uppdatering —

Hittade den här artikeln om fiskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.