Jag - Bröllopsfotograf?

För mer än fyra år sedan bad några vänner mig att fota deras bröllop på Mallorca. Jag sa ja, eftersom jag älskar att fotografera, jag har alltid med kameran ändå och det var någonting jag funderat på att börja göra. Det kändes också skönt att jag var där som gäst och inte behövde känna särskilt mycket press.

Väl på plats insåg jag vilket stort ansvar det är. "Aldrig mer" tänkte jag för mig själv, nervös över att se bilderna och trött i fötterna (jag var ju med och dansade också!)

Men det var ändå någonting där som lockade. Och jag älskade stämningen och allt runt om kring som hör ett bröllop till. Kanske kom alla minnen tillbaka från tiden då jag sjöng jag på bröllop. Antar att jag saknade allt det där. Glädjen, skratten och framför allt, kärleken. Alla förväntningar, framtidsdrömmar och nostalgi. Allt det där har jag alltid älskat. Och jag hade lyckats fånga många fina bilder som jag ville visa för bröllopsparet.

Några år senare fick jag ännu en förfrågan. Där emellan hade kameran aldrig legat orörd en längre stund, men framför linsen hade jag mest haft min sambo Andreas på sina snabba cyklar, susandes ner för bergen i Tramuntana. Eller bostäder, landskap och människor för life style-fotograferingar. Jag tackade jag, trots att jag inte var helt säker på att jag ville. Men jag ville testa. Så jag gjorde det.

Direkt efteråt hade jag samma känsla som första gången. "Aldrig mer". Inte över huvud taget för att det var en otrevlig upplevelse eller för att jag råkat tappat kameran i havet. Tvärtom var det jätteroligt att föreviga bröllopsparets intima vigsel med det glittrande vattnet som fond. Och jag kände att jag gjort ett bra jobb. Men jag var inte säker förrän jag kommit hem och tittat på bilderna i datorn.

När minneskortet åkte in i datorn var jag nervös. Tänk om alla bilder blivit svarta? Men när mina fotografier dök upp på skärmen ett efter ett glittrade det i bröstet och kittlade under fötterna. Jag kunde inte vänta utan började redigera bilderna direkt och kände "Det här måste jag göra igen!".

På den vägen är det. Jag är således ganska ny som bröllopsfotograf, men har fotat porträtt sedan jag köpte min första kamera 2007. Så inom fotografering börjar jag bli ganska rutinerad och har fotat allt från sport och tävlingar till produktbilder till marknadsföringsmaterial för mäklare och eventbyråer.

Jag ser fram emot att se var den här resan kommer ta mig, vilka människor jag kommer träffa och vilka minnen jag kommer föreviga. Just nu längtar jag bara efter att bröllopssäsongen ska dra igång här på Mallorca.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *